Wat is discgolf?

Essentie van discgolf

Discgolf is de ietwat meer flitsende versie van golf, wat wij als discgolfers inmiddels balgolf zijn gaan noemen. Discgolf is ontwikkeld vanuit de frisbeesport, maar discgolfers spelen met speciale schijven, die we disc golf discs noemen. Een gevorderde discgolfer heeft wel vijftien tot twintig schijven in zijn tas, maar je kunt al met een enkele disc meedoen. Net als bij balgolf is het de bedoeling om zo dicht mogelijk bij par te komen, of zelfs onder. Bij balgolf gaat het om het aantal slagen, bij discgolf om het aantal worpen.
Er zijn over het algemeen grofweg vier verschillende discs te onderscheiden. Eerst gooi je vanaf de tee met je distance driver, dan gooi je met je fairway driver om nog dichterbij het doel, de basket te komen. Misschien lig je al zo dichtbij dat je een approach kunt doen met een midrange, of nog dichterbij zodat je je putter al kunt gebruiken.
Gooi je een onder par, dan heet dat een birdie, twee worpen onder par is een eagle, gooi je een hole in one dan heet dat een ace. Gooi je boven par, dan heet dat een bogey en gaat het helemaal de mist in dan heb je een double bogey en verder.
Er zijn verschillende worpen mogelijk. De conventionele manier om een frisbee weg te gooien heet de backhand, maar je kunt ook een sidearm of forehand gooien, of boven je hoofd, de tomahawk of thumber. (Zoetermeer Discgolf United, 2015)

Bonden

In Nederland is er een overkoepelende bond voor de frisbeesport, te weten de Nationale Frisbeebond (NFB). Deze bond richt zich naast discgolf ook op de teamvariant van frisbee: Ultimate Frisbee. Daarnaast bestaat er ook nog een internationale overkoepelende bond, de professional disc golf association (PDGA).

Wanneer je lid wordt van een Nederlandse discgolfvereniging wordt je automatisch lid van de NFB. Hierdoor ben je bijvoorbeeld verzekerd voor discgolf gerelateerde ongevallen tijdens het deelnemen aan bijvoorbeeld wedstrijden en door een vereniging georganiseerde vorm van het spel. Een lidmaatschap bij de PDGA zit niet bij het lidmaatschap van de vereniging in. Dit lidmaatschap biedt als voordelen dat de PDGA een schematisch overzicht bijhoudt van al je wedstrijden en jou een rating toekent. Hoe minder worpen je nodig hebt voor het spelen van een wedstrijd, hoe hoger jouw rating zal uitvallen. Jouw gepersonaliseerde rating is grof gezegd een gemiddelde van ál je ratings over de afgelopen 365 dagen.